info@morfogenesis.eu

Εταιρία

To όνομά μας είναι ο σκοπός μας

Ο όρος “Morfogenesis” προέρχεται από τον κλάδο της Βιολογίας. Αναφέρεται στην εξέλιξη της μορφής ή δομής ενός οργανισμού και αφορά διαδικασία γενετικώς προκαθορισμένη, η οποία όμως επηρεάζεται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Βλέπουμε τις επιχειρήσεις ως ‘ζωντανούς οργανισμούς’
Οι επιχειρήσεις ως ‘ζωντανοί οργανισμοί’ αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις. Κάθε επιχείρηση έχει ξεχωριστή ταυτότητα και εξελίσσεται επηρεαζόμενη τόσο από το εσωτερικό περιβάλλον, όπως στελέχη, εργαζόμενοι, εργασιακές σχέσεις, όσο και από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως οικονομικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές κ.α. συνθήκες.Ο όρος “Morfogenesis”, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, παραπέμπει στη γέννηση νέων συστημάτων μέσα από συνεχή εξέλιξη.
Η οπτική μας είναι… ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ
Βλέπουμε τις επιχειρήσεις ως «συστήματα». Ως «σύστημα» θεωρείται το σύνολο των στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Παραδείγματα ανθρώπινων συστημάτων είναι ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, τα ζευγάρια, οι οικογένειες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι επιχειρήσεις, οι φορείς, οι κυβερνήσεις, οι ομοσπονδίες κρατών, κ.α. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ρίζες της συστημικής προσέγγισης βρίσκονται στη φιλοσοφία του Αριστοτέλη, ο οποίος υποστήριζε ότι το σύνολο είναι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του και θεωρούσε ότι σ’ αυτό ενυπάρχει τέλος, σκοπός.
Βασικές αρχές της συστημικής θεώρησης είναι η εξέλιξη και η αλλαγή των συστημάτων.
Η Επιστήμη των Συστημάτων χαρακτηρίζεται από την αντίληψη και την μελέτη του όλου, τη σχέση του μέρους και του όλου. Βασίζεται στη λογική της κυκλικής σχέσης. Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν συσχετίζονται βάσει της γραμμικής σχέσης αίτιο-αποτέλεσμα, αλλά βρίσκονται σε μία κυκλική μεταξύ τους σχέση όπου το αίτιο γίνεται αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα γίνεται αίτιο.
Βλέπουμε τους εργαζόμενους ως πρόσωπα που συμμετέχουν σε ένα πλέγμα σχέσεων και όχι ως μεμονωμένα άτομα
Για να μπορούν οι άνθρωποι ως πρόσωπα να ζουν με ποιότητα, χρειάζονται εσωτερικούς μηχανισμούς που τους καθιστούν καλούς «ακροβάτες» με την έννοια της αυτοπροστασίας και της συνεχούς εξέλιξης σε όλα τα συστήματα που είναι ενταγμένοι, έτσι ώστε η λειτουργία του ανθρώπου ως προσώπου, να προάγει τον ίδιο καθώς και το πλαίσιό του και αντίστροφα.